Limburg Festival in vogelvlucht

VOORWOORD FESTIVALKRANT 2017

Het Limburg Festival, een volstrekt uniek monument in festivalland, bestaat 35 jaar. Een unicum om apetrots op te zijn! En dat zijn we dan ook. Maar verwacht desondanks geen overdreven toeters en bellen bij dit jubileum. We houden het liever bij het ludieke, zoals u van ons gewend bent. Door de jaren heen hebben we vele zware stormen doorstaan. De ommezwaai van 10 festivaldagen naar 5, van straattheater naar theater op locatie, van gratis naar betalend en van provinciebreed naar het midden van de provincie. Keuzes werden niet altijd begrepen maar bleken vaak noodzakelijk. En hoe meer tegenwind, hoe harder we gingen trappen. Om uiteindelijk de wind in de zeilen te krijgen.

 

 

Het zijn de vriendelijke medewerkers, de menselijke maat binnen de organisatie en een scherp oog voor programmering waardoor het Limburg Festival wist te overleven. En daar, waar we als culturele organisatie om ons heen het ene na het andere festival hebben zien komen en gaan, heeft het Limburg Festival de soevereine status van standvastigheid en passie nog altijd stevig in handen. Daardoor blijft het een uithangbord voor de provincie Limburg in het algemeen en voor Midden-Limburg in het bijzonder. Verheugd zijn we dan ook dat, in dat kader, de gemeente Weert weer is aangehaakt.

 

Met ontelbare bezoekers hebben we veel indrukwekkende momenten beleefd. Daaronder memorabele momenten die ik nooit meer vergeet. Zoals met Irrwisch in Susteren (zijn daar foto’s van?, ik zou ze graag ontvangen), het onderhandelen met en de voorstelling van Producciones Imperdibles, het tragisch wegvallen van enkele getrouwe van het eerste uur en de tranen na afloop een geslaagde editie. Zou ik dieper graven, dan kon ik ongetwijfeld een novelle vullen met al het moois dat ik door de jaren heen met medewerkers en artiesten mocht beleven. Of op zijn minst een verhalenbundel. De 10-duizenden liefhebbers die jaarlijks het Limburg Festival bezochten kunnen hierover meepraten. Lokale helden, ware legende en opkomend talent, het stond én staat er allemaal. Al 35 jaar onafgebroken. Ik ben dan ook nog steeds trots dat ik de club, die dit jaarlijks belangeloos voor het Limburgse publiek neerzet, mag aansturen.

 

De organisatie dwingt telkens weer respect af door nieuwe ontwikkelingen te implementeren en toch hun eigenzinnige en unieke karakter te behouden. Daardoor is het Limburg Festival na 35 jaar nog steeds volwassen en stevig verankerd in het culturele landschap. En wat mij betreft, dat laat zich raden, blijft het daar nog lang staan. Zodat ik er, hopelijk nog tot in lengte van jaren, bij een knapperend haardvuurtje over kan blijven verhalen…

 

Jan Klompen

Directeur Limburg Festival

 

 

 

Bewaren

LTST NWS

Meer nieuws »
front-page.php