De Gekleurde Stad

 

Het belooft weer een mooie editie te worden! Want zaterdag 26 augustus vormt de binnenstad van de fraaie bisschopsstad Roermond weer het decor voor De Gekleurde Stad. Vanaf 13 uur strijkt er een bont palet aan internationale performers en straatartiesten neer op het Munsterplein en Kloosterwandplein. In het Cuypershuis vindt tevens de bijzondere locatievoorstelling ‘De Bubbel’ van PETITcomité plaats.

 

De voorstellingen zijn bijna allemaal gratis te bezoeken zijn. Alleen voor de voorstelling in het Cuypershuis vragen we een kleine bijdrage van slechts € 7,50 p.p. Reserveren aanbevolen want we hanteren het principe van vol = vol.

Met dank aan de gemeente Roermond en het Cuypershuis.

 

Download hier het speelschema van De Gekleurde Stad 2017: Speelschema DGS 2017 26 aug

Line-up De Gekleurde Stad 2017

 

CLOSE ACT (NEDERLAND) > SAURUS

Ze zouden uitgestorven zijn. Maar deze kolossale wezens uit de prehistorie keren luidruchtig terug in de eenentwintigste eeuw. Met een oerklank stormen de Saurussen door de menigte, op zoek naar voedsel om hun grote magen te vullen. Iedereen springt angstig opzij, zulke grote wezens heeft niemand ooit gezien. Opgelucht haalt men adem als de Saurussen een boom leegeten. Het zijn vegetariërs! Nu hun honger is gestild durven de mensen de beesten te benaderen. Speels laten de Saurussen zich bekijken, happend naar de uitgestoken handen, hun staarten zwiepend over het publiek. Dan trekken ze verder, hun koppen deinend in een ritmische cadans. Overrompeld kijkt iedereen de Saurussen na, terwijl hun muzikale klanken langzaam uitsterven…

 

Mr. DYVINETZ (CHILI)

Een handstand doen en een beetje zichzelf zwoel uit een zwartleren jasje peuteren. Is dat nou alles wat hij kan? Hoepel toch op. Over hoepels gesproken. Kan die Mr. Dyvinetz daar niet iets mee? Ze liggen er toch. Niet te vroeg oordelen over deze heer. Wat hij doet, in en om en onder en boven de hoepel, krijgt iedereen stil. Wat een vernuft en souplesse. En nu stil zijn en ga jezelf schamen!

 

BONPARDON (BELGIË) > THE LOVE AND PEACE POLICE

Iedereen kent ze wel, de bekeuringen van de sterke arm der wet: parkeerboetes, overlastboetes, enz. Weg met deze frustraties!! Een nieuw soort politiemannen is namelijk opgestaan: “The love and peace police”!! Op hun luid ronkende politiebrommertje met sidecar rijden deze twee te gekke politiemannen door de straten. Bijgestaan door een luide sirene en fluitgeschal gaan ze op missie: het verspreiden van de liefde!! De sterke arm der wet als cupido’s! Gewapend met kusjes en knuffels, liefdesbekeuringen, aaiende plumeaus, een liefdestester, verleidingsdansjes, enz. proberen zij op een ludieke en grappige manier de liefde en vrede te handhaven.

 

JAARDU (AUSTRALIË) > FLYING CARPET

Het karakter van Jaardu is een kleurrijk geklede karikatuur van een denkbeeldige Indiase dorptovenaar, compleet met hoofd-wobble en Indiaas accent. Jaardu in Hindi betekent letterlijk MAGIC. Precies wat zijn daad is. Op zijn vliegende tapijt vliegt deze innemende tovenaar namelijk een vleugje magie De Gekleurde Stad binnen. Vanaf zijn veelkleurig tapijtje bezweert hij op wonderlijke wijze de voorbijgangers. Als dat ding nu maar wil starten…!

 

LES BUSICIENS (BELGIË)

Les Busiciens toeren elk jaar met hun busje door het zonnige zuiden. Ze presenteren een feestelijke mix van vrolijke zomermelodieën op een eigen wijze. Met trompet, saxofoon, contrabas, gitaar, accordeon en drums geven ze De Gekleurde Stad een extra blos op de wangen. Zo speelden ze reeds in alle hoeken van Europa, maar ook daarbuiten, o.a. in de scholen van Kinshasa en in China op het Nanjing International Jazz and World Music Festival. Ondertussen zijn Les Busiciens doorwinterde (of is het doorzomerde?) straatmuzikanten. Op de internationale wedstrijd voor straatmuzikanten Haizetara in Spanje wonnen ze de juryprijs.

 

RITA HOOFWIJK (NEDERLAND) > COME IN | OUTSIDE

In haar werk onderzoekt Rita Hoofwijk de ontmoeting, de tijdelijke relatie tussen performance en publiek of tussen toeschouwers onderling, waarbij de ervaring gezamenlijk wordt beleefd. Haar werk probeert een moment van stilstand te zijn in ons dagelijkse beweging van de ene naar de andere, van de ene gedachte naar de volgende. In samenwerking met masterstudent Architectuur Milan Meeuse ontwikkelde zij een open installatie die uitnodigt tot ontmoeting en uitwisseling. Een plek waar verhalen verteld, gedeeld en bewaard worden. Kom binnen maar dan buiten.

Rita Hoofwijk is een nieuwe maker, die met steun van VIA ZUID – Limburgs talentmakelaar en co-producent in de podiumkunsten – op weg is naar de professionele beroepspraktijk.

 

VINCENT DE ROOI > BOOT

BOOT is een korte voorstelling van 9 minuten, die zich afspeelt in een Antonov2 vliegtuig. Nou ja vliegtuig? De voorkant en de vleugels ontbreken, maar verder is er niets mis mee. Een hilarisch absurdistisch drieluik met spectaculaire gebeurtenissen en onverwachte wendingen. Een beeldende voorstelling over uitersten. Over hoog en laag, hoop en vrees, illusies en de waan van godsdienst. Wie zijn Godje bepaalt uw lotje? Vincent de Rooij was eerder gast bij het Limburg Festival met zijn succesvolle voorstelling AUW!TO

 

PIKPALACE (BELGIË) > DE BOTOXBOX

En u dacht dat de tand des tijds onverbiddelijk is? Niet meer nadat u het geheim van De Botoxbox ontdekt heeft. Geen dure en pijnlijke behandelingen, maar slechts 1 minuut in deze magische ruimte en u bent als herboren. Blijf eeuwig jong! Bezoek De Botoxbox!

 

DE KOPSALON > DE KOPSALON VOOR HOOFDZAKEN

Soms moet je mensen verleiden tot luisteren, want de hoeveelheid informatie die we dagelijks te verwerken krijgen is eindeloos. Wie plaats neemt op een van de twee kappersstoelen en de droogkap over zijn hoofd trekt, heeft de keuze uit een aantal verhalen die de gedachten van de luisteraar een draai geven. Deze installatie verrast de bezoeker allereerst door z’n vorm en vervolgens door de inhoud: de verhalen. In De Kopsalon voor Hoofdzaken zijn vier verhalen te horen die worden verteld door vluchtelingen die recentelijk in Nederland zijn opgevangen. De verhalen gaan niet over wat ze onderweg hebben meegemaakt, maar over universele thema’s die door alle culturen worden herkend en begrepen: de liefde, hoop en het nastreven van geluk. Daardoor zijn de verhalen geen confrontatie met een vluchteling, maar een ontmoeting met een mens. U bijvoorbeeld…

 

THEATER TIERET  > DE VERVLOGEN STAD

Theater Tieret is een jong, bruisend theatergezelschap dat de toeschouwers op de meest eerlijke manier probeert te bedriegen; de illusie voorbij, de suggestie in het verschiet. Zoals in ‘De Vervlogen Stad’. Een grootse minivoorstelling over een ministad met een minipoortwachter. Daar zwaaien de poorten nog één keer open. Nog één keer. Glip mee naar binnen. Door straten vol verdwaalde gedachten. Langs kleine steegjes met vervaagde herinneringen en verborgen geheimen. Daar waar vergeten woorden gefluisterd en verboden dromen gekoesterd worden. Daar leeft hij. Daar, in de vervlogen stad.

 

KUNSTBENDE LIMBURG (NEDERLAND) > ZOMERTOUR

Kunstbende is een netwerkorganisatie die jong, creatief talent ontdekt en een podium biedt. Creativiteit, gezelligheid, blijdschap, verdriet, plezier, verbazing en nieuwe vriendschappen komen samen in de Kunstbende blender. Elke zomer toert Kunstbende met een eigen podium langs diverse pop- en cultuurfestivals door heel Limburg. Zo tourden ze afgelopen jaren o.a. langs Solar, Zomerparkfeest Venlo, Bevrijdingsfestival, Booch en Breakfest. Nu terug op het Limburg Festival. Lekker in de openlucht, overgoten met zon en veel publiek…

 

FULLSTOP ACROBATIC THEATER (ENGELAND/NEDERLAND) > OUTSIDE THE BOX

Wie en wat bepaalt het gezicht van mannen en vrouwen? De mode? De media? De maatschappij? Wat is een ’nieuwe‘ man? En is er dan ook een ’oude‘ man? Wat is een ‘echte’ man eigenlijk? Vrouwen kunnen geen kaart lezen en mannen vragen nooit de weg! Mannen denken maar aan een ding en vrouwen zijn het zwakke geslacht… of niet? Maar vrouwen zijn toch emotioneler en mannen hebben het moeilijk met multitasking? Klopt dit echt? Met grond- en luchtacrobatie gebruikt Fullstop Acrobatic Theatre het gender thema als een uitstekende bron van inspiratie om circustheater te maken.

 

HET LAAGLAND EN VIA ZUID (NEDERLAND) > IN HET ZUIDEN LIGT ALLES ANDERS

‘In het zuiden ligt alles anders’ is verrassend en verrijkend theater met als centrale vraag: welk puzzelstukje van Limburg past bij jou en welke Limburger schuilt er in het diepst van je ziel? En hoe dan? Verleden, heden en toekomst passeren de revue in dit tweeluik waarin theatermakers Nina Willems (1986) uit Heerlen en Mayke Roels (1990) uit Roermond de boeiende ontstaansgeschiedenis van de provincie Limburg in twee unieke interactieve performances hebben gegoten. Een wordt een ode aan de diversiteit en buigzaamheid, omdat volgens hen daar nou net de kracht van Limburg schuilt. Made in Limburg ‘In het zuiden ligt alles anders’ is 100% Limburgs. Gemaakt en geschreven door een nieuwe lichting theatermakers gevestigd in Limburg: Nina Willems, Mayke Roels, Merlijn Huntjens, Jip Vuik en toneelschrijfster Annet Bremen (foto). Ook de technische en productionele uitvoering ligt in handen van enkele jonge Limburgse professionals. Het is een samenwerking van Het Laagland en VIA ZUID, gemaakt in opdracht van de Provincie Limburg ter gelegenheid van de viering van 150 jaar Limburg.

Het Laagland is dé jeugdtheatervoorziening van Limburg, die kinderen serieus neemt, jongeren prikkelt en volwassen ontroert. VIA ZUID is talentmakelaar en netwerkorganisatie vanuit Limburg voor talentontwikkeling in de podiumkunsten. Limburg bestaat 150 jaar en dat gaan we vieren. Talentvolle jonge kunstenaars trekken met een performance, in een theatertruck naar Limburgse zomerfestivals, van noord tot zuid. Vandaag doen ze het Limburg Festival aan. Meer in het bijzonder De Gekleurde Stad.

Credits Concept, spel en regie: Nina Willems & Mayke Roels | regie-advies: Inèz Derksen | tekst: Annet Bremen | enquête: Merlijn Huntjens | geschiedkundig advies: Jip Vuik | techniek: Thierry Wilders | productie: Wouter Ramakers Productie: Het Laagland |Co-productie: VIA ZUID | Mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg en Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg.