Theater op Locatie

Bijzonder theater op bijzondere locaties in magisch Midden-Limburg. Daar staan we als Limburg Festival voor. En liever dan de geijkte theaterpodia gebruiken we de objecten van het platteland en het maasplassengebied. We strijken neer in verlaten boerderijen, op uitgestrekte landerijen, in serene kerken en kloosters, op desolate bedrijventerreinen, in aftandse schepen, in majestueuze kastelen en natuurlijk aan de boorden van Mooder Maas. De regio is daarmee medebepalend voor de identiteit, de programmering en de uitstraling van het festival. Voor het Limburg Festival voelt het als logisch en geloofwaardig om de natuurlijke omgeving van het gebied uit te dragen. Dat vertaalt zich deze jubileumeditie in het volgende fraaie programma:

Programma Theater op Locatie 2017

 

LUDIEK JUBILEUMCONCERT PAKSKE KLASSIEK

Met medewerking van Die Verdammte Spielerei, Margje Wittermans, André Manuel, Hanne Roos en Daan Prevoo.

Verwacht op dit 35e jaar van het Limburg Festival geen overdreven toeters, noch bellen. Daartoe ontbreken eenvoudig weg de financiële middelen. Gelukkig maar, want daardoor ontstond het ludieke jubileumconcert: de Limburgse variant op het Vlaamse Pakske Klassiek. Een klassiek concert met een vette, vette knipoog. Met muziek van Bach tot Bartok, van Bieber tot Rieu, al is deze laatste wellicht een slecht voorbeeld… Laat jouw ziel vullen met de galm van vier saxofoons, percussie en zang. Maar er is meer. Voor de gelegenheid nodigt Die Verdammte Spielerei nog enkele trouwe Limburg Festival kameraden uit, die zorgen voor de extra dimensie en doorgedreven diepgang. En dat zijn natuurlijk niet de eerste de beste. Dankzij medewerking van publiekslieveling Margje Wittermans en onze eigen enfant terrible André Manuel wordt het publiek 1 uur lang op het verkeerde been gezet. Hij krijgt hulp van Minka Simons, Imke Kuster en Marit Corsten. Deze Limburgse nachtegaaltjes zetten ter ondersteuning hun beste kinderkeeltjes op. Daar bovenop doet sopraan Hanne Roos nog een aardige duit in het zakje.

Het belooft een nu al legendarisch concert te worden. Temeer ook omdat niemand minder dan voormalig Limburg Festival bestuurslid en huidig provinciaal gedeputeerde Daan Prevoo zijn opwachting gaat maken. Mis het niet! Voor deze gelegenheid ruilt ‘Die Verdammte Spielerei’ hun witte voor zwarte marcels en straatmuziek in voor klassiek. En dat in één van Midden-Limburg’s mooiste bouwwerken, de St. Martinuskerk in Horn.

Woensdag 23 augustus I 20u30 I St.Martinuskerk I € 10,00

Na afloop van de voorstelling nodigen we u van harte uit voor een jubileumdrankje bij Hotel de Abdij, Kerkpad 5. Uw toegangskaartje voor Pakske Klassiek geeft u recht op een gratis consumptie. Kom en proost met ons mee!

 

HET NIEUWSTEDELIJK > VUUR

Op 23 januari 1974 breekt er brand uit op het college van Berkenbos, Heusden-Zolder. Drieëntwintig jongens in de slaapzaal van het internaat laten het leven. Niet enkel de regio, maar het hele land wordt in diepe rouw gedompeld. Nog steeds laat de brand haar sporen na. De tijd lijkt de wonden amper te helen. Vanuit research en interviews met nabestaanden, redders en overlevenden, proberen we het verleden te reconstrueren en gaan we op zoek naar hoe deze gebeurtenis nog steeds doorwerkt. Hoe geef je acuut verlies een plaats? Hoe bepaalt zo’n ramp je verdere leven? Hoe geef je er zelf betekenis aan? Hoe maak je verdriet leefbaar? En waarop vestig je je hoop als net dat wat hoop gaf, werd weggenomen? Het Nieuwstedelijk maakte er indrukwekkend en integer muzikaal verteltheater van. Recensies: “Vuur spreekt met die langzaam insluipende ontroering die we lang niet hebben ervaren in theater.”

Donderdag 24 augustus I 20u00 I Klooster Mariabosch – Lindelaan 8, Baexem I UITVERKOCHT

Vrijdag 25 augustus I 20u00 I Klooster Mariabosch – Lindelaan 8, Baexem I € 10,00

 

EKATARINA LEVENTAL > DE WEG

’De Weg‘ vertelt het aangrijpende verhaal van Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. Een verhaal over afwijzing, verlies, veerkracht en hoop, gezien door de ogen van een tiener. Geïllustreerd met prachtige muziek. ‘De Weg’ staat voor een goed verhaal, een prachtige enscenering, een vurige vertolking, heerlijke muziek; dit alles ten bate van de sleutelzin van het verhaal en dat voor elke vluchteling geldt: ‘Ik denk dat ik mijn schaamte verloren heb’. Harda van Wageningen (mezzosopraan): “Het was zo aangrijpend, zo beeldend en intiem. Zo prachtig van vorm. Zo talentvol qua harpspel en zang. Wat een stem, wat een voorstelling! Echt prachtig!! Zo dapper en ook nodig om dit verhaal in deze tijd te vertellen.”

Donderdag 24 augustus I 16u00 I Voormalige Mavo – Schoolstraat 27, Thorn I € 10,00

Vrijdag 25 augustus I 20u00 I Fatimahuis – Coenraad Abelsstraat 31, Weert I € 10,00

 

PETITCOMITÉ > BUBBEL

Stel je voor: jaren na de Apocalyps. De wereld is leeg, verlaten en vol gevaar. Gelukkig staat op een plek verscholen tussen de bomen: de Bubbel. In de Bubbel is het veilig en vertrouwd. In de Bubbel is het leven simpel. Tenminste .. als iedereen zich aan de regels houdt .. Bubbel is een muzikale en beeldende voorstelling. Er wordt gecommuniceerd door middel van een taal die de personages samen hebben gecreëerd. Hoe spreek je met elkaar als je vocabulaire minimaal is? Als er slechts enkele woorden en begrippen de tand des tijds hebben doorstaan en de enige bron een oud tijdschrift is? Bubbel is een eigentijds sprookje vol zwarte humor en fantasie. Een kleine miniatuurwereld, waarin op muzikale en komische wijze (politieke)systemen, die onze grote boze mensenwereld op dit moment in zijn greep houden, aan de kaak worden gesteld. PETITcomité zijn Alexander de Bruijn, Isaäk Hofland en Maud Dolsma. Op televisie is Maud te zien in de politieserie ‚Flikken Maastricht’, waarin ze de rol van Fleur Wolfs speelt.

Zaterdag 26 augustus I 14u00 + 17u00 I Cuypershuis – Pierre Cuypersstraat 1, Roermond I € 7,50

DOUBLE BILL

SIEN VANMAELE > HOPE SHE WAS WORTH IT

De titel wasemt verbittering uit over een overspelig lief en belooft een afrekening. Sien Vanmaele stelt met haar cathartische mini-opera in dit opzicht niet teleur. ”Weet ge nog?” Plotseling begint de vrouw voor de microfoon te spreken. De dreigende soundscape en de duisternis waarin de scène baadt, voorspellen niet veel goeds over de trip down memory lane die ze inzet. En inderdaad, al gauw blijkt dat de melancholieke herinneringen een reactie zijn op zeer vers liefdesverdriet. Liefdesverdriet veroorzaakt door opzij te zijn gezet voor een ander dan nog. Een ander waarop hij plotseling ‘verliefd’ is geworden. Recensie Dagblad van het Noorden “In het bijna-duister, begeleid door een overweldigend elektronisch geluidsdecor hoor je de beat van het gebroken hart van een jonge vrouw. (…) Pure poëzie. Beklemmend. Verpletterend prachtig.”

Zaterdag 26 augustus I 20u30 I Fatimahuis – Coenraad Abelsstraat 31, Weert  I € 10,00 (is een prijs met Here she lies, sir van Mario Leko)

MARIO LEKO > HERE SHE LIES, SIR

Ophelia, Lady Macbeth en Thaisa, drie vrouwelijke karakters uit drie van Shakespeare’s werken komen samen onder één dak in de performance van Mario Leko. De drie vertonen overeenkomsten onder andere vanwege hun sterfscènes, maar proberen ook uniek te zijn en hun eigen ervaringen te personaliseren. Hiermee herscheppen ze hun positie, en creëren een nieuwe ruimte voor persoonlijke en potentiële vrijheid. De performance ‘Here she lies, sir’ stelt dezelfde vraag aan zowel de artiesten als het publiek: Hoeveel van wat wij vrouwelijkheid noemen is door beeldvorming ontstaan?

Zaterdag 26 augustus I 20u00 I Fatimahuis – Coenraad Abelsstraat 31, Weert I € 10,00 (is een prijs met Hope she was worth it van Sien Vanmaele)

Sien Vanmaele en Mario Leko zijn nieuwe makers, die met steun van VIA ZUID – Limburgs talentmakelaar en co-producent in de podiumkunsten – op weg zijn naar de professionele beroepspraktijk.

 

NIEUWE HELDEN/LUCAS DE MAN > DE MAN DOOR EUROPA

Aanslagen op Europees grondgebied, vluchtelingen in overvolle treinen en grenzen die worden gesloten. We kunnen er niet meer omheen: onze Europese samenleving staat onder druk. De ontwikkeling waarin ons continent zich momenteel bevindt, vormt het uitgangspunt voor De Man door Europa. Voor deze solovoorstelling reisde Lucas De Man door Europa, deed 17 steden in 8 landen aan en interviewde meer dan 20 creators die opstaan en strijden voor verandering, om de maatschappij waarin ze leven vorm te geven. Terug in Nederland neemt Lucas ons mee op zijn reis en door de geschiedenis van Europa. De zeer actuele voorstelling was al voor de première uitverkocht en werd door pers en publiek laaiend ontvangen. Sinds de première in augustus 2015 speelde de voorstelling al in meer dan 10 landen, voor diverse aanvragers (universiteiten, ambassades, politici, theaters, debatcentra, congressen, enz.) op vele verschillende plekken. De voorstelling werd in 2016 geselecteerd voor zowel het Nederlandse als het Vlaamse Theaterfestival.

Donderdag 24 augustus I 20u00 I Theater de Huiskamer -Wilhelminasingel 10, Weert I € 10,00

Vrijdag 25 augustus I 20u00 I Voormalige Mavo – Schoolstraat 27, Thorn I € 10,00

 

THEATERGROEP FLINT > VICTORIA

Victoria is een theatrale en muzikale ode aan de boerenstand en het toelaten van het onverwachte. De voorstelling speelt zich af rondom twee oudere, wat conservatieve broers Walter en Harold die op hun afgelegen boerderij in eenzaamheid de loop der dingen afwachten. Zwijgend rijgen de dagen zich aaneen zonder hoogte- of dieptepunten. Tot de dag waarop een jong ontspoord tienermeisje hun leven binnendringt. Hoe gaan de wereldvreemde broers om met deze nieuwkomer? En hoe reageert de wispelturige Victoria op het boerenbestaan? Locatietheater zoals het hoort te zijn…

Zaterdag 26 augustus I 21u00 I Hoeve de Krang – Moerstraat 1, Beegden I € 10,00

Zondag 27 augustus I 16u00 I Hoeve de Krang – Moerstraat 1, Beegden I € 10,00

AFSLUITER LIMBURG FESTIVAL 2017

HOGE FRONTEN/ LIEKE BENDERS > NIET VERGETEN

Niet vergeten is een theatraal luisterboek over kostbare herinneringen en de dingen die je liever vergeet. Als je oud bent, zit je er vol mee. Als je zeven bent heeft de kast voor herinneringen in je hoofd nog veel lege laatjes. Wat erin zat, is er weer uitgevlogen. Dat krijg je met hersenen die nog maar net zijn begonnen. Maar waarom herinnert de een zich hetzelfde vaak zo anders dan de ander? En hoe zou het zijn als we ons die eerste levensjaren wel zouden herinneren?

Je eerste hap lucht. De gezichten boven je wieg. De geur van je moeder en van grote-mensenadem. Met ‘niet vergeten’ maakt Hoge Fronten/Lieke Benders een beeldende, ontroerende familievoorstelling over kostbare herinneringen én dingen die je liever vergeet. Niet Vergeten werd bekroond met een Zilveren Krekel en kreeg in de Volkskrant recensie 4 ****

Zaterdag 26 augustus en zondag 27 augustus I 19u30 I Zorgboerderij Casquettenhof – Posthuisweg 8, Horn I € 10,00 (Voorstelling van zondag UITVERKOCHT)