Spring naar content

Florian Slangen – Oscillator

“The person who has acquired this intricate and highly articulated and organised collection of abilities, the collection of abilities that we call: 'knowing a language' that person has been exposed to a certain experience.” -Noam Chomsky-

 

OSCILLATOR is een absurde muziektheater performance over de complexiteit van taal. Over datgene waar al over is gesproken, maar waar nog niet alles mee is gezegd.

Enkel met een speaker, een microfoon en enkele stoelen gaat de performer het experiment aan, om op een heldere manier de ingewikkelde structuur van taal bloot te leggen met tekst en gebaar. Hij geraakt echter verstrikt in zijn eigen argumentatie waardoor de taal niet meer als hulpmiddel fungeert, maar een obstakel wordt.De taal wordt onbetrouwbaar en het instrument brokkelt af.

 

OSCILLATOR gaat over de relatie tussen woorden en hun bedoeling.

Over het belang van elkaar begrijpen en de kracht van betekenis.

Want wat gebeurt er als je het verband kwijt raakt tussen dit en dat.

Wat is taal nog zonder haar bedoeling? Blijft er dan alleen nog chaos over?

 

Credits Concept en performance: Florian Slangen Eindregie: Silke van Kamp Coaching: Jan Pieter Koch (compositie) en Rianne Wilbers (stem) Posterbeeld: Mees Walter Productie: VIA ZUID en Intro In Situ. Foto's: Erwin Penners

 

Biografie maker Florian Slangen (1993, Antwerpen) is acteur, zanger en theatermaker met een passie voor taal en muziek. Hij studeerde af aan het conservatorium in Tilburg (Fontys) richting Muziektheater en deed vervolgens een master Muziektheater Performance in Arnhem (ArtEZ) Florian maakte o.a. voorstellingen voor Over het IJ Festival en het Grachtenfestival in Amsterdam en het Café Theater Festival in Utrecht. Ook stond hij met zijn solovoorstellingen op het Amsterdam Fringe Festival en Festival de Oversteek. Daarnaast was hij acteur bij Theatergroep Kwatta in Nijmegen, maker bij Muziektheater de Plaats in Arnhem en zanger bij de Nederlandse Reisopera. Sinds 2021 spreekt hij Vlaamse luisterboeken in bij Wim Pel Producties in Amsterdam en is hij muzikaal assistent bij productiehuis Silbersee.

 

“Als maker en performer zoek ik steeds naar een manier om mijn eigen stem als instrument op de vloer te gebruiken en de grenzen tussen spreken en zingen op te rekken. Onder de vleugels van VIA ZUID en Intro in Situ in Maastricht deed ik onderzoek naar deze methode, waarbij ik mijn eigen stem als performatief middel benut. In dit proces heb ik me laten inspireren door het werk van George Aperghis, John Cage en Cathy Berberian.