Spring naar content

Margje Wittermans – Waarom Truus

Theaterboerderij Boeket, Rosselsweg 3, Nederweert.
Woensdag 24 en donderdag 25 augustus
Entree: €15.00 | Aanvang 19.30 uur

Ze is een graag geziene gast op het Limburg Festival, Margje Wittermans. En dat is niet voor niets, ze maakt prachtige voorstellingen. Zoals Waarom Truus. Over Geertruida Wijsmuller, een Nederlandse verzetsvrouw die voor en in de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid bracht.

Bij het inspreken van een documentaire over Truus Wijsmuller, raakt Margje geëmotioneerd door het verhaal. Was het de daadkracht van Truus die haar trof? Of misschien het besef dat alles mogelijk is als we ons niet laten leiden door angst? Of trof het haar op een dieper niveau? Was het geheim, dat ze al een tijd met zich meedraagt, de reden dat ze zich zo verbonden voelt met Truus Wijsmuller? Tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen, want haar heldhaftige werk grenst aan het ongelooflijke.

Dit eerbetoon is, in alle bescheidenheid van spel en entourage, indrukwekkend. Wittermans speelt de verzetsvrouw in een dubbelrol met haar eigen rol. Hult ze zich in een koningin Wilhelmina-achtige mantel, met vossenkraag, dan is ze Wijsmuller en neemt ze haar krachtige stem aan met ouderwetse accenten. Legt ze de mantel af, dan verhaalt ze over haar eigen leven en de betekenis die de verzetsheldin daarin heeft gekregen.Vol overtuiging nodigt Wittermans ons uit in haar theatrale verbeelding mee te gaan, en dat doet ze hartverwarmend.