Maak kennis met Scènes

Als theaterliefhebber willen we jullie graag kennis laten maken met het magazine Scènes. Hierbij alvast een preview van de volgende uitgave.

 

Voorpret: Toneelgroep Maastricht ensceneert ‘King Lear’

Regisseur Servé Hermans heeft een schitterende cast samengesteld voor zijn King Lear. Waanzin, dood, rechtvaardigheid, autoriteit, liefde en chaos zijn de grote thema’s uit deze klassieker waarin drie koningsdochters zo veel mogelijk van hun vader moeten houden om de troonopvolging te erven. Dit betrokken kwartet spreekt over wat hen intrigeert in de rijke thematiek. In het komende nummer van Scènes lees je het hele verhaal, hier lees je vast een preview!

Porgy Franssen speelt Gloucester 
‘Als kind moest ik zelf vrij vaak mijn liefde voor mijn moeder bewijzen, want zij hield meer van mijn broer dan van mij. Dat zei ze ook. Toen mijn vader en moeder eens ruzie hadden vroeg mijn vader of ik koffie wilde halen uit de keuken. Mijn moeder wilde dat niet. “Niet voor die zak!” Ik kwam toen met een half kopje koffie. Als er bezoek was ging ik rond met thee op een dienblad en dan zei mijn moeder: “Je denkt zeker dat ik nu meer van je houd.” Het is later goed gekomen hoor, maar het raakt me nog steeds. Mij staat nog een King Lear met Lou Landré voor ogen. Hij was Gloucester die ik nu ook ga spelen en dat deed hij geweldig. De thematiek van King Lear is veelomvattend. Autoriteit domineert het verhaal. Met autoriteit is niets mis, integendeel. Mensen hebben dat nodig. Vrouwen vinden dat zelfs vaak heerlijk. Autoriteit is niet hetzelfde als autoritair. Ik vind het zelf ook fijn om een autoriteit te zijn. Als het om……’

Elisabeth De Loore speelt Cordelia 
‘Ik speel al een jaar of vier bij Toneelgoep Maastricht, vooral piano, en ik ga nu de rol van Cordelia spelen. Dat is voor mij vooral heel erg spannend. Het wordt na Othello mijn tweede Shakespeare. De thema’s van King Lear spreken me erg aan en het komt voor mij ook heel dichtbij. Mijn moeder is ernstig ziek en dat zal mijn rolopvatting waarschijnlijk wel beïnvloeden. Hoe precies weet ik nog niet. Mijn vader is voor mij altijd heel belangrijk geweest. Die vleierij waar Cordelia dus niet aan meedoet is natuurlijk geen bewijs van liefde. Maar wat is dat eigenlijk? Ik vind het moeilijk om liefde te bewijzen. Hoe doe je dat? Het begint volgens vooral met eigenliefde. Ik vind dat van groot belang. Het is jammer dat ons dat als mensen al zo snel wordt afgeleerd omdat we moeten presteren. In de liefde moet niets. Als je geen eigenliefde hebt, is er een grote kans dat je in…..’

Tekst Jos Schuring | Fotografie Stephan Vanfleteren

Het hele verhaal lezen? Neem vóór 3 augustus een abonnement op theatermagazine Scènes, dan ontvang je het komende nummer mét het hele verhaal omstreeks 17 augustus thuis op de mat.
Je hebt al een abonnement op Scènes vanaf € 15,-!